Home > Uncategorized > Benedictus en Counselling?

Benedictus en Counselling?

In een workshop voor beroepscoaches kwam ik frapante gelijkenissen tegen tussen de leer van Benedictus en de werkwijze en ingangen die een counselor gebruikt, en in de houding naar de ander. De doelstellingen bleken overeen te komen (innerlijke groei)als ook de inspanning die hiervoor geleverd moet worden. Net als dat Geloven een werkwoord is voor de kerkganger is moet ook de client aardig aan de slag om in een counselingssgesprek antwoorden te vinden.

Counseling en de kerk hebben in het Engels de C gemeen… maar het lijken twee verschillende taken van sport. Er is momenteel veel vraag naar zingeving, ethiek, richting in keuzes maken, zoeken naar houvast. De mens zoekt erkenning, aandacht, en vooral zelfkennis in deze tijd, en de coach helpt hen om de liefde voor zichzelf, en het mededogen voor de mensen rond hen te hervinden. Clienten raadplegen me voor diverse zaken, en ik help ze bij het vinden van antwoorden. De counselor geeft namelijk geen antwoorden, want ook de coach is een mens, is beperkt in zijn kunnen, en heeft slechts een beperkt inzicht in de persoon voor zich. Een enorme toename aan mindfulness cursussen kenmerk de afgelopen jaren, waarbij de moderne mens rust en afzondering zoekt om inzichten te krijgen, en om contact te krijgen met wat we allen gemeen hebben (of je dat liefde, god of energie noemt is om het even). De kern van mindfulnes is om met aandacht te leven, en om van het leven in het hier en nu te genieten. De moderne mens blijkt vooral in verwachtingen, illusies, rollen te leven die vaak niet eigen aan de persoon zijn. De coach helpt om risico te nemen om al deze onechtheid weg te laten en naar jezelf te kijken met al je zwakheden en talenten. Pas als je als hele persoon beantwoord aan de oproep om je eigen talent te ontvouwen, dan ontdek je wat het leven je biedt, wat je kunt krijgen. Want pas door risico te nemen leer je jezelf kennen en de ander te ontmoeten. Als de client te houding heeft dat hij leeft om bij te dragen aan zijn eigen groei en bijdraagt aan het leven van anderen door met aandacht te leven, is de client geslaagd.

1500 jaar geleden schreef Benedictus een aantal leefregels op waarmee hij zijn tijdgenoten hielp om een waardevol en zinvol leven te leiden. Hij noemde het “leefregels voor beginners” en een ieder die in het leven staat weet dat je je eindeloos doorontwikkeld, en dat we dus allemaal beginners blijven. Aan die leefregels moest je zoveel mogelijk vasthopuden, maar enige flexibiliteit mocht ook zolang je maar je hart volgt, respect toont voor jeezelf, en respect voor de ander toont. De drie geloften komen neer op:

Waardeer wie je bent, accepteer jezelf in het hier en nu, en ontdek dat je overal kunt leven door de gaven die je hebt meegekregen. Vertrouw erop dat in je oorsprong je geliefd bent.

Wees gehoorzaam naar jezelf, en ook naar anderen. Stel je dienstbaar op.

Werk in fasen, met elke dag een klein beetje van het mooie erbij, en elke dag iets van het lelijke eraf.

Wat uit deze voortkomt zijn een groot aantal competenties die een coach en counselor moet hebben.

Vraag wat je vandaag deed voor jezelf, wat je verrijkte en wat je verdoofde, en werk aan het verrijken

Creeer stilte om je heen om naar je eigen stem te luisteren, en luister naar anderen ipv spreken.

Toon compassie voor jezelf en voor anderen.

Wees gastvrij in huis en hart, en vraag je af in hoeverre je er echt voor de ander bent

Wees ondersteunend, naar anderen en naar jezelf

Wees flexibel maar zoek de regelmaat. Afdwingen van absoluten ontdekt de menselijke aspecten

Wedijver niet, maar alen als het gaat om het tonen van respect naar anderen

Gooi de ego weg, maar zet je ego in dienst van de ander, niet om je eigen ego te vergroten. Wees nederig

Respecteer de reacties en keuzes van de ander.

Wees beperkt in je doelen. Kleine stapjes hebben een langer effect dan grote omwentelingen.

Ook Benedictus beschreef dat wanneer je kiest voor wat je doet, en dit met aandacht doet, je vervult raakt van het leven. Je ontdekt je eigen sterkten, haalt vreugde uit je activiteiten en geeft vreugde om je heen. Dat betekend ook gewoontes veranderen die niet van jou zijn, en luisteren naar jezelf. Een niet eenvoudige klus, waar je een goede vriend, en voedende, ondersteunende mensen voor nodig hebt. De een vind het in de mindfulness cursus, de ander in zijn gemeenschap.

Meer lezen? Kijk eens op www.osb.org , www.kro.nl of lees werk van Anselm Grun ‘Spiritualiteit van Beneden’ en Christopher Jamison.

Ton Ammerlaan

http://www.ammerlaancounseling.nl

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: