Home > Uncategorized > Past ‘spiritualiteit’ in het beroep counsellor?

Past ‘spiritualiteit’ in het beroep counsellor?

De samenleving is complex, en de snelheid van veranderingen neemt toe. Het lijkt zakelijker, groter, sneller te worden, maar niet elke Westerling denkt meteen aan ‘beter’. De hang naar vertraging en meer inhoud hoor je ook. Men zoekt zingeving, grenzen en contact, en wanneer je op deze termen googled komen miljoenen sites naar voren. Klankschalen, yoga, reiki, massage, Gestalt workshops, een heel scala is aanwezig. Sommigen zijn l;os aangeboden, anderen in combinatie met coachen, retraite, en counselling. Wacht even, wat doet het met counselling dan?

Wat verstaan we dan onder spiritualiteit? Het is het mysterie van het leven, dat er iets meer is dan alleen ikzelf en het tasbare, maar iets wat ons verbindt, lees ik in wikipedia bronnen. Het mysterie van het leven, het gevoel deel uit te maken van mensheid, wat ons richting of een bestemming geeft. Spiritualiteit helpt ons te kiezen tussen goed en kwaad. Er zijn vele definities, maar de algemene deler heb ik denk ik wel.

Counselling is leren: de client leert op basis van klachten zijn eigen krachten te herontdekken en toe te passen, en leert een nieuwe ingang te vinden om een nieuwe weg in te slaan. Het doel van counseling voor mij is het helpen van de client om de eigen talenten, gaven, kwaliteiten ten volste te benutten. Dt doel is bereikt wanneer de client zelfstandiger en onafhankelijker wordt, vertrouwen heeft herwannen in wat hij kan, en streeft naar gezond gedrag wat leid naar zijn levensgeluk.

Leren gebeurt door opnemen, herhalen, inspireren, instructie krijgen, een voorbeeld volgen, een nieuwe route vinden, oude kennis herstructureren, inspanning en oefening. Dit zijn kenmerken van spiritueel gedrag: zowel de leerling als leraar moet betrokken zijn, zich bewegen, contact leggen, en verder gaan dan het tasbare. Net als in het onderwijs verschillen individuen in leerstijl, leerervaring en routes. De client moet bewust bezig zijn, herhalen, inspannen,oefenen, en wordt hierin bewust begeleidt door de counsellor. In deze aandacht voor de unieke mens van de client ligt leren. Dit leren vindt bij beide plaats, merk ik. En dat kan alleen als diep in mij ik een verbondenheid voel met de ander, een spirituele band die alle mensen met elkaar verbindt

Ik krijg een kick van het leren, en het vereist aardig wat inspanning. Want ik leer ook van hen! Door de overdracht-tegenoverdracht leer ik door de aandacht en band ook mezelf erkennen en kennen. De zoektocht van client wordt een gezamenlijke zoektocht. Het helpen aan zingeving bij de client is tegelijkertijd zoeken naar zingeving voor mezelf. Hierdoor ontstaat groei in ons beide. Door respectvol om te gaan met elkaar, door zich verbonden en betrokken te voelen met de medemens, door zich ‘een’ te voelen, ontstaat de helende werking en het leren. De kwaliteit van onze interactie moet echt zijn. Pas door bezieling in mijn vak als counsellor kan ik de ziel van de ander raken. Een grondhouding van verwondering is hiervoor nodig, ook in de client, waarmee respect, openheid en nieuwsgierigheid de deur open naar groei. Spritualiteit hoort dus thuis in counselling.

Ton Ammerlaan

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: