Home > Uncategorized > Centraal aanmeldpunt voor Huiselijk Geweld

Centraal aanmeldpunt voor Huiselijk Geweld

www.huiselijkgeweld.nl

De Steunpunten Huiselijk Geweld en de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling gaan 1 loket vormen met 1 landelijk telefoonnummer. Met 1 loket wordt het eenvoudiger voor slachtoffers, omstanders en professionals om hulp te vragen, een signaal te melden of te vragen om advies. Dat schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer in de brief ‘Aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties’.

Elk signaal dat verkeerd of te laat binnenkomt is er 1 te veel. De kans daarop wordt met deze nauwe samenwerking verder verkleind. In de brief beschrijft de staatssecretaris de kabinetsvisie op alle vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties:

  • partnergeweld,
  • kindermishandeling,
  • oudermishandeling,
  • eergerelateerd geweld en
  • vrouwelijke genitale verminking.

Het kabinet pakt geweld tegen deze verschillende groepen kwetsbare mensen aan met 1 benadering: voorkomen, signaleren, stoppen (inclusief opvang) en schade beperken. Het kabinet zet zoveel mogelijk in op een algemene aanpak voor alle kwetsbaren, waar nodig aangevuld met specifieke acties voor specifieke groepen. De rol van burgers, professionals en gemeenten wordt versterkt.

Positie slachtoffers versterkt

Slachtoffers van geweld in huiselijke kring hebben steun nodig omdat de afhankelijkheid die zij voelen ten opzichte van de geweldspleger zo diep geworteld is dat zij zich daar moeilijk aan kunnen onttrekken. De eigen kracht van slachtoffers van geweld in huiselijke kring wordt daarom versterkt door in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hun positie vast te leggen. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil de Wmo hierop aanpassen. Gemeenten moeten straks aan slachtoffers een passend arrangement bieden van hulp, ondersteuning en bescherming, afhankelijk van de vraag en de behoefte van het slachtoffer.

Alle opvang via gemeenten

Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid voor alle groepen kwetsbare burgers die te maken kunnen krijgen met geweld in huiselijke kring, ongeacht de geweldsproblematiek. De huidige centrale pilots voor mannenopvang en slachtoffers van eergerelateerd geweld worden voortgezet tot en met 2014. Vanaf 2015 moeten gemeenten de opvang van deze groepen regelen en ook de opvang van mogelijke andere nieuwe groepen inpassen. De staatssecretaris heeft de VNG en de Federatie Opvang hiervoor een voorstel gevraagd.

Meer geld

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten trekt voor de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties de komende jaren meer geld uit. Het budget loopt op van €22 miljoen in 2012 tot meer dan €34 miljoen in 2014

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: