Home > Uncategorized > Geestelijk gezondheid bevordert door groepscursussen

Geestelijk gezondheid bevordert door groepscursussen

Negatieve gevoelens aanvaarden, dat lucht op!

Groepscursus en zelfhulpcursus blijken effectief in het bevorderen van de geestelijke gezondheid

9 februari 2012

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Labels

In Nederland hebben veel volwassenen last van lichte tot matige depressie- en/of angstklachten. Zij hebben hierdoor een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychische stoornis. Proactief ingrijpen door de geestelijke gezondheidszorg is daarom van groot belang om dit risico te verminderen. “Maar de mensen met deze depressie- en/of angstklachten worden nauwelijks bereikt,” zegt Martine Fledderus van de Universiteit Twente. “Een van de mogelijke redenen hiervoor is, dat de bestaande aangeboden zelfhulp of groepscursussen zich alléén richten op het verminderen van psychische klachten. De focus ligt hierdoor telkens op wat er mis is met een persoon, waardoor de klachten nog méér centraal staan. Ingrijpen is te gericht op het ziektemodel.” En dat kan anders volgens Fledderus. Zij promoveert op dit onderwerp op 10 februari.

In haar proefschrift evalueerde Martine Fledderus de cursus ‘Voluit leven’ bestemd voor volwassenen met lichte tot matige depressie klachten. “In deze cursus, staat de bevordering van positieve geestelijke gezondheid centraal, in plaats van het opheffen van lijden, of het reduceren van klachten. Dit is in lijn met de recente heroriëntatie op de geestelijke gezondheid, namelijk dat geestelijke gezondheid meer is, dan alleen de afwezigheid van een geestelijke ziekte. Positieve geestelijke gezondheid omvat sociaal, psychologisch en emotioneel welbevinden en verschillende onderzoeken geven aan, dat geestelijke gezondheid mogelijk een beschermende factor is tegen psychische stoornissen.”

De cursus ‘Voluit leven’ is gebaseerd op de Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) en is aangevuld met mindfulness oefeningen. Het belangrijkste proces in deze therapie is het verhogen van de psychologische flexibiliteit. Psychologische flexibiliteit is het vermogen om negatieve gevoelens en gedachten te accepteren, in contact te blijven met het huidige moment, én om in elke situatie vanuit de eigen waarden te blijven handelen. Iemand ontwikkelt zodoende het vermogen om een zinvol en waardevol leven te lijden en psychologisch meer flexibel in het leven te staan.

De cursus ‘Voluit leven’ is in het proefschrift geëvalueerd als groepscursus en als een zelfhulpcursus met e-mailbegeleiding. Zowel de groepscursus als de zelfhulpcursus bleken effectief in het verminderen van psychische klachten (zoals depressie, angst, en vermoeidheid) en het verhogen van psychologische flexibiliteit, mindfulness en positieve geestelijke gezondheid. Uit het proefschrift van Fledderus blijkt, dat door de bevordering van psychologische flexibiliteit, psychische klachten verminderen en de positieve geestelijke gezondheid toe neemt.

Dertien GGZ-instellingen en vele eerstelijnspsychologen bieden de inmiddels populaire groepscursus ‘Voluit leven’ op dit moment aan. Voor de allereerste werving van de zelfhulpcursus reageerden meer dan zeshonderd mensen binnen vijf dagen. Hieruit blijkt dat een cursus die zich richt op positieve geestelijke gezondheid in trek is en laagdrempelig is om aan deel te nemen. Door de gunstige gevonden effecten en het grote bereik is Fledderus is van mening dat de cursus ‘Voluit leven’ een hoge impact kan hebben op de publieke geestelijke gezondheid.

Meer informatie:
Martine Fledderus houdt haar promotie op 10 februari 2012 om 14.45 uur in de prof. dr. Berkhoff zaal, gebouw de Waaier op de Universiteit Twente. Het onderzoek is uitgevoerd in de vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie (Instituut IGS) van de Universiteit Twente. Voor meer informatie, of een digitale versie van het proefschrift Acceptance and Commitment Therapy for Public Mental Health Promotion – Effectiveness of the “Living to the full” programme, kunt u contact opnemen met wetenschapsvoorlichter drs. Janneke van den Elshout (053-489 54 32). Meer informatie over de cursus: www.voluitleven.info/ en http://www.utwente.nl/gw/psyvandelevenskunst/.

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: