Home > Uncategorized > Preventie nodig bij blowende jongeren (onderzoek)

Preventie nodig bij blowende jongeren (onderzoek)

De afdeling Verslavingspreventie van Vincent van Gogh voerde in 2011 in de gemeenten Weert en Venray een cannabisonderzoek uit onder jongeren tussen 12 en 24 jaar.

De onderzoeksvraag van het Cannabisonderzoek 2011 luidt: ‘Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen wel en niet blowende jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar die zich in de openbare ruimte begeven?’

Het team Outreachende Verslavingspreventie probeert hiermee een beeld te krijgen van de aard en omvang van het cannabisgebruik onder jongeren in hun werkgebied Noord- en Midden-Limburg. Daarnaast kan op deze manier getoetst worden of de landelijke cijfers ook in dit werkgebied van toepassing zijn. De 200 jongeren die meededen hebben een vragenlijst ingevuld, een zogenaamde quick scan.

Geconcludeerd mag worden dat de blowende jongeren in de openbare ruimte, alle locaties in de buitenlucht zoals veldjes, pleinen, bankjes, duidelijk verschillen van niet blowende.
Zo plegen blowende jongeren meer strafbare feiten, hebben ze meer schulden en hangen ze meer dagen per week op straat dan niet blowende jongeren. De leeftijd en het opleidingsniveau zijn voor beide groepen vergelijkbaar

Net als bij het Cannabisonderzoek 2010, in Roermond en Venlo, wordt ook bij deze editie gepleit voor meer preventieve activiteiten op het gebied van cannabisgebruik onder jongeren tussen de 13 en 15 jaar. Verder wordt er gepleit voor meer voorlichting aan ouders. Samenwerking is belangrijk om ouders te bereiken. De Centra voor Jeugd en Gezin, scholen en Bureau Jeugdzorg zijn hierin sleutelfiguren.
En gezien het feit dat blowende jongeren duidelijk meer dagen in de week op straat hangen geeft dit jongerenwerkers, politie en andere professionals een duidelijke plaats om te signaleren. Een kort lijntje met de medewerkers Outreachend Verslavingspreventie is hierin gewenst.

Wilt u graag meer weten? Lees hier het onderzoeksrapport.

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: