Home > Uncategorized > Onderzoek: kans voor online behandeling van depressie en angst bij pubers

Onderzoek: kans voor online behandeling van depressie en angst bij pubers

Depressie en angst ontwikkelen zich tijdens de vroege adolescentie tegelijk. Promovenda Hoek stelt dat het onwaarschijnlijk is dat adolescenten die depressieve gevoelens hebben geen angstsymptomen vertonen en andersom, onafhankelijk van sekse of mate van klachten.

Promovenda Willemijn Hoek suggereert dat er geen aparte online behandelingen nodig zijn voor depressie of angst bij jongeren. De meeste jongeren die depressie- en angstklachten hebben zoeken geen hulp zolang de klachten niet tot ernstige beperkingen leiden.

Preventieve interventies via internet zijn misschien aantrekkelijker voor deze jongeren dan face-to-face hulpverlening. Willemijn Hoek onderzocht de effectiviteit van een online interventie voor 12-21-jarigen met depressie- en angstklachten. Door de verplichte toestemming van ouders en andere eisen voor onderzoek bij adolescenten is het vrijwel onmogelijk preventieve interventies op effectiviteit te onderzoeken.

Het was moeilijk om jongeren te vinden die wilden meedoen aan de studie. Veel adolescenten gaven aan dat de verplichte toestemming van ouders een drempel voor deelname vormde. De studie van Hoek roept dan ook de fundamentele vraag op hoe valide de uitkomsten zijn van studies naar online interventies voor depressie en angst bij adolescenten. Zij vond geen bewijs dat de behandeling de depressieve en angstklachten effectief vermindert in vergelijking met een controlegroep. Maar…door de kleine steekproef kan zij geen harde uitspraken doen over haar bevindingen.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: