Home > Uncategorized > Hulp voor gamende kinderen van Autis

Hulp voor gamende kinderen van Autis

Gaming en virtuele wereld hebben hun aantrekkingskracht. Miljoenen kinderen spelen er in mee, sommigen in betaalde sites, net als volwassenen. De truuk van ouders die in contac met hun kinderen wilen blijven is om zich ook in de wereld van hun kroost te verdiepen, maar bij gaming is dat niet gauw het geval (sociale media lijken meer toegangelijk voor ouders). Bij kinderen met communicatieve beperkingen kunnen games ook kansen bieden, zoals

  • meer controle over jezelf en je omgeving bieden
  • een andere rol/persoon worden via je avatar
  • je frustraties uiten, bijv over gedwongen samenwerken      in onderwijsgroepjes met ‘anderen die je niet begrijpen’
  • communiceren, wat live als ‘lastig’ wordt ervaren

Maar gamen kan ook een verslaving worden, een vlucht uit de werkelijkheid, en een nog geringer worden vaardigheid in communiceren met de buitenwereld.

Auris dienstverleners Johan van der Hart, Gemma Hengeveld en Hans Karsten voerden onderzoek uit naar zowel de kansen, gevaren en preventieacties voor kinderen met communicatieve beperkingen. In het onderzoek “Autisme en de digitale wereld, kansen en risico’s”  beschrijven zij inzichten over gaming in taal voor ouders, zodat voor hen begrijpelijk wordt wat er met het kind/ de jongere gebeurt. Daarnaast worden trainingen aangeboden voor zowel onderwijsprofessionals als ouders om acties te ondernemen.

 

Oudere kinderen met beperkingen (18+) blijken zich nog meer uit de blikveld en invloedsfeer van ouders te onttrekken dan jongere kinderen. Sturing is vaak al gering, maar bij deze kinderen is gaming een groot risico. Wanneer ze uit het reguliere onderwijs vallen mist de maatschappij vaak hun belangrijke bijdrage omdat ze in een game wereld terecht komen.

 

Auris.nl is een regionaal kenniscentrum voor speciaal onderwijs. Auris biedt educatie en groepstrainingen aan, maar ook individuele trainingstrajecten. Voor nadere informatie zie www.auris.nl

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: