Home > Uncategorized > Psychisch probleem..Lang zo gek nog niet

Psychisch probleem..Lang zo gek nog niet

Als mensen voor de eerste keer contact met mij opnemen, zien ze dat zelf vaak als een grote stap en hebben ze meestal eerst een drempel over gemoeten. Ze worstelen dan al langer met een probleem maar hebben niet eerder hulp willen of kunnen vragen. Hulp vragen voor een psychisch probleem bij een professioneel iemand wordt nogal eens als een taboe gezien en er gaan dan ook de nodige vooroordelen mee gepaard. Mensen denken in veel gevallen dat ze psychische problemen maar zelf moeten oplossen, dat, als ze er openlijk voor uit komen en hulp vragen, ze gek of afwijkend zijn. Maar hoe gek of hoe normaal is het eigenlijk om psychische problemen te hebben?

(Psychische) problemen zijn niet alleen inherent aan het menselijk bestaan, ze zijn ook nog eens nuttig. Onder psychische problemen zou je een tijdelijke onevenwichtige toestand van de psyche kunnen verstaan  die een negatieve invloed heeft op het welbevinden en functioneren van een individu. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor emoties. Emoties geven kleur aan onze beleving. We kunnen vreugde voelen als we bijvoorbeeld een diploma hebben gehaald maar we kunnen ook intens verdrietig zijn als één van onze naasten is overleden.

Vanuit evolutionair perspectief zijn emoties adaptief. Ze stellen ons in staat belangrijke gebeurtenissen te herkennen en ernaar te handelen. Als onze voorouders bijvoorbeeld een groot roofdier tegenkwamen, stelde de emotie angst hen in staat te vluchten of te vechten en daarbij de kans op overleven te vergroten. Een psychisch probleem kan net als een emotie, een signaalfunctie hebben en adaptief zijn. Zo kunnen psychische problemen erop wijzen dat we een andere weg in moeten slaan. Volgens de humanistische visie duiden problemen erop dat we onze innerlijke behoeften niet erkennen, dat we delen van onszelf niet accepteren waardoor we niet ons volledig potentiaal kunnen benutten. Door deze problemen aan te pakken en de hindernissen te overwinnen, kunnen we doorgaan met ons streven naar zelfactualisatie.

Door een onevenwichtige toestand kunnen we leren ons opnieuw aan te passen aan het leven en kunnen we zo een nieuw, adequater evenwicht verkrijgen. Door problemen leren we copingsvaardigheden om ook toekomstige problemen het hoofd te kunnen bieden en ontwikkelen we veerkracht. Een belangrijk concept in dit kader is de resilience theorie. De resilience theorie  refereert van oorsprong aan het ecologische systeem. Een voorbeeld hiervan is het koraalrif dat door klimaatverandering, vervuiling en menselijk toedoen sterk bedreigd wordt maar dat desondanks een vermogen toont om zich aan de veranderingen aan te passen en zich dus te handhaven. Resilience (veerkracht) zou je dan ook kunnen omschrijven als het vermogen van mensen en systemen om tegenspoed te boven te komen door zich aan te passen en zich te blijven ontwikkelen.

Psychische problemen horen dus niet alleen bij het leven, ze hebben ook nog eens duidelijk een functie. Problemen stellen ons in staat te groeien en ons verder te ontwikkelen. Ze dagen ons uit om het beste in onszelf naar boven te laten komen. Je kunt je dan ook afvragen in hoeverre het afwijkend is om psychisch problemen te hebben en in hoeverre het normaal is om nooit enigerlei psychisch probleem te ondervinden. Een psychisch probleem is dan toch lang zo gek nog niet.

 

Bronnen:

Zimbardo, P. G., Johnson, R. L. & McCann, V. (2009). Psychologie; een inleiding. 2e druk. (6e editie). Amsterdam: Pearson Education Benelux.

Stockholm University. Stockholm Resilience Centre. (2007). What is resilience? www.stockholmresilience.org

 

Marieke Schreuder
ABvc Praktijk voor Counselling

 

www.counselling-nijmegen.nl

 

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: