Home > Uncategorized > Trimbos gaat effectiviteit van Zippy’s Vrienden onderzoeken

Trimbos gaat effectiviteit van Zippy’s Vrienden onderzoeken

Ook kinderen komen soms in de gevarenzone. Het pakket Zippy’s Vrienden zou kinderen meer veerkracht kunnen geven. Of dat ook zo is wil Trimbos graag onderzoeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij een doelgroep van kinderen uit gezinnen met een lage sociaal economische status (SES). Daar is de prevalentie van psychische problemen het hoogst.

Vaardigheden oefenen Met het programma leren kinderen op creatieve wijze hun repertoire van sociale en emotionele vaardigheden toe te passen en uit te breiden. Aan de hand van een verhaal over de belevenissen van Zippy (een wandelende tak) en zijn vriendjes worden vaardigheden geoefend zoals zoeken en geven van sociale steun, sociale onafhankelijkheid, empathie, zelfbeheersing en gevoelens uitdrukken, herkennen en reguleren. Pilot Zippy’s Vrienden is in 19 westere en niet-westerse landen ingevoerd, ook bij lage SES doelgroepen. In 2009 werd een pilot in Nederland gedaan. Daaruit bleek dat het programma goed past in het Nederlandse onderwijssysteem. Leerkrachten waren positief en het lesprogramma werd volgens plan uitgevoerd.

Effectonderzoek Nu is gestart met effectonderzoek (RCT) naar de effectiviteit van Zippy’s Vrienden in Nederland. Hiervoor is door ZonMw en Fonds SGS Achmea subsidie toegekend aan het Trimbos-instituut en Stichting KEC, de Nederlandse licentiehouder van het programma. Doel van het onderzoek is na te gaan of het programma leidt tot toename van sociale en emotionele vaardigheden en afname van gedrags- en emotionele problemen bij jonge kinderen uit lage SES doelgroepen.

Meer informatie: Rianne van der Zanden, projectleider (rzanden@trimbos.nl)
http://www.zippysvrienden.nl/

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: , , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: