Home > Uncategorized > eHealth congres en best practices

eHealth congres en best practices

De meest recente ontwikkelingen in digitaal berichtenverkeer in de zorg worden tijdens een congres op 8 mei besproken. De hoofdlijnen binnen het thema zijn goede voorbeelden, databescherming en onderzoek. Goede voorbeelden lieten zien dat digitaal berichtenverkeer veel betekent voor de kwaliteit en doelmatigheid van zorg. De veiligheid van het berichtenverkeer ging de afgelopen jaren stappen vooruit. (Inter)nationaal onderzoek toonde aan dat mortaliteit van chronische zieken met 45% daalt bij toepassing van digitaal berichtenverkeer van patiënt naar professional en vice versa. Driekwart van de verwijzingen voor dermatologische diagnostiek en behandeling bleken overbodig dankzij vergelijkbaar verkeer tussen huisarts en specialist.

 

Vanwege al deze zeer recente ontwikkelingen organiseren de Stichting Innovatie Projecten van Organisaties in de ICT van de Zorg (STIPOIZ) en het Julius Centrum een middagcongres op dinsdag 8 mei over de recentste ontwikkelingen in digitaal berichtenverkeer. Wij houden het op één middag omdat ICT-ers en zorgverleners heel druk zijn en gewend zijn vooral via het internet informatie te vergaren. Dit congres is opgezet in drie stromen, waarmee het digitaal berichtenverkeer tegen het licht wordt gehouden. Dit zijn goede voorbeelden, databescherming en onderzoek. In iedere stroming worden 4 workshops gehouden.

Programma

12.30 – 13.30; Gezamenlijke ontvangst met koffie, thee en fris.

Parallelsessie 1 van drie workshops over goede voorbeelden. ICT-expert bij patiëntenverenigingen Johan Beun nam in London kennis van het Whole Demonstrator Project en doet verslag van dit grote telemonitoring project. Hij bespreekt de betekenis en haalbaarheid van dergelijke projecten in Nederland. Guus Schrijvers en Rob de Leeuw ontwikkelden samen met de patiëntenportal Eigen Regie bij Schizofrenie (ERS). Vol enthousiasme tonen zij dit goede voorbeeld van digitaal berichtenverkeer tussen patiënten, familie en professionals. Goede voorbeelden kwamen steeds naar voren tijdens het bestaan van NICTIZ. Zorg-ICT expert Leo Vollebregt volgt NICTIZ al jaren en laat goede voorbeelden zien uit het verleden die nog steeds overtuigen.

Parallelsessie 2 van drie workshops over Databescherming bij berichtenverkeer en in het nationaal schakelpunt.

Gezondheidsjurist en advocaat Ivo Sindram kent de aspecten van beroepsgeheim van de medische en andere professie als geen ander. Hij vertaalt die aspecten naar het elektronische berichtenverkeer. Zijn de eisen daarvoor hoger of lager dan bij berichtenverkeer per fax of per telefoon? Theo Hooghiemstra werkt als consultant voor ICT en Openbaar Bestuur. Hij is in Nederland de alom gerespecteerde expert over fysieke en systematische beveiliging van digitaal berichtenverkeer. Waar viel de Eerste kamer nu precies over? En is dat op te lossen via alternatieven? Hij geeft antwoorden op deze vragen in zijn workshop. Huibert Bouthoorn is manager bij KPMG/Plexus en gespecialiseerd in IT-vraagstukken binnen de Nederlandse zorgsector. Hij was betrokken bij vele projecten van berichtenverkeer tussen professionals, instellingen en patiënten. In zijn workshop bespreekt hij hoe hij beveiliging van het berichtenverkeer garandeerde.

Parallelsessie 3 van drie workshops over onderzoek naar digitaal berichtenverkeer. Jan Vesseur is hoofd onderzoek en innovatie bij de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ). Onder zijn leiding vond in 2011 een onderzoek plaats naar de kwaliteit van het berichtenverkeer in de gezondheidszorg. In zijn workshop doet hij verslag hierover. Wiebe Jan Lubbers is een ervaren huisarts in Almere. Hij onderzocht de kwaliteit van verwijsbrieven van huisartsen en terugverwijsbrieven van specialisten in zijn stad. Hij werd niet vrolijk: soms was er sprake van screen dumping. Dan weer kwam het digitale bericht veel te laat aan. Hij doet verslag en suggestie voor verbetering op basis van zijn onderzoek. Promovendus Rolien de Jong en haar co-promotor Wynand Ros voerden een internationale literatuurstudie uit naar voorwaarden en effecten voor digitaal berichtenverkeer. Hun nog niet eerder openbaar gemaakte uitkomsten presenteren zij in deze workshop.

16.30 – 17.30 Gezamenlijke afsluiting onder leiding van prof. Guus Schrijvers

Hoe moeten we nu verder met digitaal berichtenverkeer in de gezondheidszorg? Deze vraag beantwoorden workshopinleiders en –deelnemers samen met enkele prominenten binnen en buiten de zorg. Zoals o.a; – Leonard Witkamp is directeur-eigenaar van telemedisch centrum Ksyos. Hij ontwikkelde talloze toepassingen van zorg-op-afstand. Hij publiceerde onlangs samen met anderen een studie over de gunstige effecten van teledermatologie. Over die studie vertelt hij in zijn workshop. – Anil Jadoenathmisier geeft sinds kort leiding aan Nictiz-nieuwe stijl. Hij vertelt hoe in de toekomst de beveiliging van het nationaal schakelpunt beveiligd zal zijn.

Zie de brochure op www.juliusacademy.nlA

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags:
  1. AIS
    10 mei 2012 om 1:14 pm

    Erg goed congres!

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: