Home > Uncategorized > Begeleiding bij Depressie verbeterd.

Begeleiding bij Depressie verbeterd.

van PR ABVC: Het Depressie Initiatief, gestart in 2006 onder leiding van het Trimbos Instituut, was gericht op het verbeteren van de behandeling van depressie. Volgens het onlangs verschenen eindrapport is deze missie geslaagd: in dit rapport wordt geconcludeerd dat de landelijke aanpak van depressie sterk is verbeterd.

Zo wordt gesteld dat “het onderscheid tussen lichte en ernstige depressie, en het belang daarvan, is veel duidelijker geworden. Ook krijgen meer mensen die zich bij de huisarts melden een adequate behandeling aangeboden en wordt er minder snel medicatie voorgeschreven”. In het kader van het Depressie Initiatief zijn hulpverleners getraind in het herkennen en behandelen van depressie. Dit gebeurt op basis van de Multidisciplinaire Richtlijn Depressie en de NHG standaard depressie.

Er werd gewerkt met een groot aantal GGZ instellingen, huisartspraktijken, algemeen ziekenhuizen, gemeenten, bedrijfsartsen en universiteiten. Het Depressie Initiatief richtte zich op de behandeling van matig ernstige tot ernstige depressies in de eerste lijn, op grond van het zogenaamde ‘collaborative care model’. Bij dit model werken meerdere zorgverleners nauw met elkaar samen binnen een monitoringsysteem. Een care manager verpleegkundige werkt samen met een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist en consulent psychiater. Iedere 6 weken wordt gekeken naar de progressie van de patiënt. Als deze niet of onvoldoende plaatsvindt, krijgt de hulpverlener gericht advies over te nemen vervolgstappen. Als na 3 x 6 weken de behandeling onvoldoende resultaat heeft, wordt de patiënt vervolgens doorverwezen. Dit gebeurt aan de hand van een ‘web-based decision aid’: patiënten worden betrokken bij de besluitvorming via informatie en keuze opties. De behandeling bestond uit een combinatie van oplossingsgerichte therapie en mogelijk antidepressiva.

 “Deze behandelmethode bleek 5 tot 7 keer effectiever dan de gebruikelijke zorg voor depressie in de eerste lijn”, aldus het eindrapport. Noot: misschien is het idee van het ‘collaborative care model’ ook iets waar counsellors mee aan de slag kunnen.

Hoe denk jij daarover? Reacties kun je mailen naar pr@abvc.nl.

Bron: Trimbos Instituut Achtergrondinformatie: http://www.trimbos.nl/nieuws/persberichten/2012/landelijke-aanpak-depressie-sterk-verbeterd. Hierbij hoort ook een gratis te downloaden publicatie: AF1142: Collaborative care in Nederland.

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags:
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: