Home > Uncategorized > Toolkit voor mantelzorgers

Toolkit voor mantelzorgers

Handig voor ABVC leden:

Deze toolkit is bestemd voor zorgprofessionals werkzaam in de ouderenzorg. Het stappenplan is bestemd voor HBO-V opgeleide verpleegkundigen werkzaam in de eerstelijns ouderenzorg. Maar ook andere zorgprofessionals kunnen de stappenplannen toepassen.

De toolkit mantelzorg heeft tot doel:

 • om overbelasting bij een mantelzorger vast te stellen
 • de vastgestelde zorglast bij de mantelzorger te reduceren en de draagkracht vergroten

Volgens de definitie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is mantelzorg: ‘de hulp bij het dagelijks functioneren, die vrijwillig en onbetaald wordt verleend aan personen uit het sociale netwerk die – door welke oorzaak dan ook – vrij ernstige fysieke, verstandelijke of psychische beperkingen hebben’.

Mantelzorgers moeten onderscheiden worden van vrijwilligers. Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Daarnaast zorgen zij een afgebakende tijd (bijvoorbeeld een dagdeel per week) voor een persoon en kunnen zij de zorg op eigen initiatief beëindigen.

Overbelasting van de mantelzorger

Het is bekend dat het verlenen van hulp op den duur kan leiden tot een zware (fysieke, psychische of tijd) belasting van de mantelzorger. Mantelzorgers ervaren dan dat de zorg teveel op hun schouders komt te rusten, dat hun zelfstandigheid in de knel raakt en dat de zorgverlening ten koste gaat van hun gezondheid en conflicten oplevert op het werk of in de thuissituatie. Op dat moment is vaak sprake van overbelasting van de mantelzorger.

De stijging van het aantal overbelaste mantelzorgers hangt deels samen met de toenemende nadruk van het overheidsbeleid op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Bovendien is er sprake van extramuralisering: steeds meer mensen met intensievere hulp worden thuis verzorgd. Dit legt een grotere druk op mantelzorgers.

Signalering van overbelasting van de mantelzorger in de eerste en tweede lijn gebeurt met behulp van de CarerQol vragenlijst en een VAS-score voor ervaren belasting van de mantelzorger.

Diagnostiek

Na het screenen op overbelasting van de mantelzorger wordt in kaart gebracht:

 • Wat een mantelzorger aan zorg verleent, hoeveel tijd aan verschillende taken wordt besteed.
 • Wat een mantelzorger als belastend ervaart.
 • Wat volgens de mantelzorger zou helpen om de belasting te verminderen.

De diagnostiek in de eerste lijn kan door verschillende hulpverleners worden uitgevoerd:

 • Huisarts
 • Wijkverpleegkundige of praktijkondersteuner ouderenzorg
 • WMO-consulent
 • Ouderenadviseur/ welzijnswerker

Afhankelijk van de uitkomsten van de diagnostiek en het verder doorpraten over de taken van de mantelzorger en de wensen van de mantelzorger wordt een interventieplan/plan van aanpak gemaakt.

Downloads

Meer weten

De toolkit van Effectieve Ouderenzorg is ontwikkeld om veel voorkomende geriatrische problemen op systematische wijze op te sporen, te diagnosticeren en te behandelen. Naast de tool voor de inzet van mantelzorg zijn er tools te vinden op de volgende gebieden: Somatisch, Psychisch, Functioneel, Sociaal en Praktisch.

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: ,
 1. Nog geen reacties
 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: