Home > Uncategorized > Chat werkt met jongeren om hun depressie te verbeteren

Chat werkt met jongeren om hun depressie te verbeteren

De chat behandeling op PratenOnline.nl is effectief in het verminderen van depressieve klachten bij jongeren. Dat blijkt uit door het Trimbos-instituut uitgevoerd onderzoek.

Op PratenOnline.nl kunnen jongeren van 12 t/m 22 jaar anoniem chatten met een professionele hulpverlener over hun depressieve klachten. In Nederland heeft 4% van de 12-18 jarigen en 7% van 18-25 jarigen last van depressieve klachten. Dat heeft invloed op schoolprestaties, middelengebruik en sociaal functioneren. De hulpverlener helpt de jongere om met behulp van Oplossingsgerichte Therapie aan zijn of haar problemen te werken. Sinds de start in 2004 hebben jaarlijks gemiddeld 500 jongeren deze behandeling gevolgd.

Is de behandeling effectief? Het Trimbos-instituut  onderzocht of deze chat behandeling effectief is om depressieve klachten te verminderen. Aan het onderzoek namen 263 jongeren deel. Via loting werd bepaald of ze direct konden starten met de chat behandeling of eerst op een wachtlijst kwamen. De jongeren op de wachtlijst konden na 5 maanden alsnog gebruikmaken van de chat behandeling. Met vragenlijsten werd gemeten hoe het met de jongeren ging.

Vermindering Een vermindering van depressieve klachten werd na 9 weken bij beide groepen geconstateerd, maar de jongeren die mochten chatten hadden minder depressieve klachten dan de jongeren op de wachtlijst. Na 4.5 maand was dit verschil groter geworden en waren de klachten sterker afgenomen bij de chat groep dan bij de wachtlijst groep. Uit een meting na 7.5 maanden bij de chat groep werd duidelijk dat op de iets langere termijn de depressieve klachten nog verder zijn afgenomen.

Tevredenheid Ook werd gekeken of jongeren door de behandeling meer tevreden waren over acceptatie door anderen, vriendschappen, zelfwaardering, uiterlijk, ondernemen van activiteiten en prestaties in studie en sport. Ook hier had de chat groep een beter resultaat. Na 9 weken en 4.5 maand waren ze hierin gemiddeld meer vooruit gegaan dan de wachtlijst groep, hoewel in bescheiden mate. De meeste verandering was te zien in een toegenomen zelfwaardering. De waardering van hun prestaties op school, prestaties in sport, het aantal hechte vriendschappen en hun uiterlijk waren het minst veranderd.

Leeftijd deelnemers PratenOnline.nl is bedoeld voor jongeren van 12 t/m 22 jaar. Aan het onderzoek namen vooral jongeren van 18 t/m 22 jaar deel. Doorgaans wordt de behandeling van PratenOnline.nl door 12 t/m 17 jarigen goed benut (60 % heeft deze leeftijd). Voor onderzoek bij deze leeftijdsgroep is echter toestemming van beide ouders nodig en jongeren haken daarom af. Er zijn wel aanwijzingen dat het ook voor hen werkt: anonieme gegevens van PratenOnline van deelnemers die een chatbehandeling afrondden, laten zien dat de depressieve klachten bij 12 t/m 17 jarigen even sterk afnamen als bij 18 t/m 22 jarigen.

Het onderzoek is uitgevoerd met financiering vanuit het ZonMw-programma Zorg voor Jeugd.
Meer informatie: Jeannet Kramer    jkramer@trimbos.nl

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: