Home > Uncategorized > Congres getraumatiseerde gezinnen, Oegstgeest

Congres getraumatiseerde gezinnen, Oegstgeest

Getraumatiseerde gezinnen: veerkracht van gezin & hulpverlening

Psychotraumatische klachten heb je niet alleen. Voor mensen in de directe omgeving, zoals ouders, kinderen, broers en zussen is doorgaans zeer goed merkbaar dat een getroffene last heeft van een ingrijpende gebeurtenis. Wanneer diverse gezinsleden getroffen zijn door extreem akelige gebeurtenissen, zoals confrontatie met geweld, kan het gezinsleven ernstig ontwricht raken. Het kan voor gezinsleden heel lastig zijn om aan de normale ontwikkelingstaken toe te komen. 
Met de veranderingen in de zorg voor jeugd komt de verantwoordelijkheid meer bij gemeentelijke centra te liggen. Stichting Centrum ’45 wil medewerkers bij gemeentelijke instellingen ondersteunen bij hun werk voor gezinnen na geweld, schokkende gebeurtenissen of crises. 
Stichting Centrum ’45 heeft zich in de afgelopen jaren in toenemende mate toegelegd op het werken met groepen gezinnen. Daarnaast is er sedert jaren expertise op het terrein van een combinatie van individuele traumagerichte behandeling en systeemtherapie. In de vorm van een symposium wil de jeugd- en gezinsafdeling de aandacht vestigen op het belang van een systeemgerichte kijk op psychotrauma. Psychotrauma heb je nooit alleen.

Bijdragen


Psychotrauma heb je nooit alleen. Diagnostiek en behandeling van getraumatiseerde gezinnen.
Trudy Mooren presenteert de ervaringen van teams binnen Centrum ’45 met het behandelen van getraumatiseerde kinderen en gezinnen. De hulpvragen van systemen, de diagnostiek, de behandelvisie en methodieken als Multifamily therapy en Infant Mental Health worden voor het voetlicht gebracht. In deze bijdrage wordt expliciet ingegaan op de overdraagbaarheid van methodieken naar bijvoorbeeld Centra voor Jeugd en Gezin, naar scholen en bureaus Jeugdzorg die het meest met gezinnen werken.

De bijdrage van Neil Dawson en Brenda McHugh, “Mentalisation-Based Multi Family Therapy Groups in Schools, Practitioner Training Programme”, richt zich op de toepassing van het “Marlborough model of Multifamily groups” in scholen te Londen. Dit model is ontworpen om professionals in het onderwijs, de zorg en begeleiding van jeugd te trainen in het werken met gezinsgroepen. Het heeft veel maatschappelijke en politiek belangstelling genoten, en wordt momenteel wijdverbreid toegepast, ook buiten Londen en in andere landen, o.a. in Denemarken, Noorwegen en Zweden.

“Groepsbehandeling voor vechtscheidende ouders en hun kinderen”  door Justine van Lawick.
Veel hulpverleners raken verstrikt in de destructieve patronen van vechtscheidende ouders.
Wanneer ouders elkaar blijven bestrijden na hun scheiding raken hun kinderen verscheurd. Zij kunnen zich niet uiten want elke uiting kan munitie zijn in de strijd van de ouders. Vaak krijgen zij symptomen maar deze zijn moeilijk te behandelen wanneer de context niet verandert. Hoe doorbreken wij deze demoniseringsprocessen? De groepsaanpak blijkt een goede ingang om deze destructieve patronen te doorbreken. Het centraal stellen van de kinderen en hun toekomst blijkt essentieel om demonisering te doorbreken en verzoening en aanvaarding te faciliteren. 

“Complex getraumatiseerde ouders en de interactie met hun jonge kinderen”.
Elisa van Ee vertelt over haar promotie onderzoek “Breaking the Cycle”. Zijn hoopt wetenschap en klinische praktijk bij elkaar te brengen door onderzoek te doen bij ernstig getraumatiseerde vluchtelingen en hun nog jonge kinderen (1,5 – 4 jaar). De hypothese is dat posttraumatische stressklachten de ouder belemmeren in de interactie met het kind. De ouder-kind interactie verandert ten negatieve waardoor de ontwikkeling van het kind bedreigd wordt. In deze presentatie wordt de rol, die de ouder-kind interactie in de overdracht van symptomen kan spelen, geanalyseerd.

Oegstgeest, kosten 50 euro. 

http://www.cogis.nl/Congressen/Getraumatiseerde_gezinnen__26_april_2013.aspx?pgeId=553

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: