Home > Uncategorized > VU ontwikkelt behandeling somberheid via smartphone

VU ontwikkelt behandeling somberheid via smartphone

Smartphone als personal coach

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een innovatieve zelfhulpbehandeling op smartphones ontwikkeld voor mensen met somberheidsklachten. De behandeling heet Moodbuster en is gebaseerd op zelfhulptherapieën met bewezen effectiviteit. Gebruikers van Moodbuster geven vijf keer per dag aan hoe ze zich voelen, waarna een intelligent model bepaalt welke zelfhulpcursus het beste bij de gebruiker past. Tijdens de cursus ontvangt de gebruiker geautomatiseerde ondersteuning via internet en via de smartphone. De zelfhulpcursus bestaat uit informatie en (huiswerk)opdrachten.
Smartphone als personal coach Moodbuster is de eerste zelfhulpbehandeling waarmee mensen met somberheidsklachten via hun smartphone therapie op maat krijgen. “Omdat mensen hun smartphone altijd bij zich hebben, kunnen ze steeds op het moment zelf aangeven hoe ze zich voelen,” zegt VU-wetenschapper Lisanne Warmerdam.
“Vervolgens krijgen gebruikers therapeutische adviezen op maat via de smartphone.” De VU wil op korte termijn onderzoeken hoe mensen met somberheidsklachten het gebruik van Moodbuster ervaren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden.

Zelfhulpmodules
De behandeling van Moodbuster bestaat uit verschillende modules om de gebruiker te helpen positiever te leren denken, structureel plezierige activiteiten te plannen, problemen op te lossen die samenhangen met somberheid, meer te bewegen en op tijd de voorgeschreven medicijnen in te nemen. Daarnaast onderzoeken de wetenschappers met speciaal hiervoor ontwikkelde meetinstrumenten of er een verband is tussen somberheid en bepaalde fysiologische signalen zoals veranderingen in de hartslag.

Persvoorlichting VU Lisanne Warmerdam
T 020 5985666 T 020 5988959
E pers@vu.nl E e.h.warmerdam@vu.nl

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: , , , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: