Home > Uncategorized > Jubileumnummer Intervention magazine

Jubileumnummer Intervention magazine

In januari 2003 is op initiatief van de lokale Sri Lankaanse organisatie Shantiham het eerste nummer van the Intervention, ‘the International Journal of Mental Health, Psychosocial Work and Counselling in Areas of Armed Conflict’ gepubliceerd. Doel van dit initiatief was om een tijdschrift te maken dat een brug sloeg tussen wetenschappers, beleidsmakers en werkers in het veld. Bestaande wetenschappelijke publicaties zijn vaak ontoegankelijk voor werkers in het veld in lage- en midden inkomenslanden. Aan de ene kant door een gebrek aan financiële middelen aan de andere kant vanwege het academische taalgebruik en de taalbarrières. Gedurende de afgelopen 10 jaar is Intervention een integraal onderdeel geweest van de ontwikkeling en professionalisering van het nog jonge beleidsveld van ‘mental health and psychososcial support in (post) conflict settings.

In zijn editorial zegt Peter Ventevogel, hoofd redacteur van Intervention: “The previous issue, focussed exclusively on ‘voices from the field’, with (primarily) previously unpublished authors sharing their personal and field experience. These personal stories of overcoming trauma and disaster remind us of why the journal is here, and the Editorial Board of Intervention considers providing a platform for these voices as one of the most important, and unique, tasks of the journal. This issue, however, focusses on our other goals: to explore and introduce novel approaches or concepts to work in the field of mental health and psychosocial support in areas of armed conflict or disaster, and to initiate or further debate on unresolved or controversial issues in the field.”

De uitgave bevat een aantal artikelen die gratis aan de lezer beschikbaar worden gesteld. Met het volgende web link kan u de Inhoudsopgave en het redactioneel artikel downloaden: http://journals.lww.com/interventionjnl/pages/default.aspx

Wat kunt u in het tweede jubileum nummer verwachten?:

Karen Elizabeth Paul & Mark van Ommeren gaan verder in op het begrip ‘single session therapy’ [transl: therapie in één sessie] en het mogelijke nut ervan in humanitaire situaties. Dit is heel relevant omdat de eerste sessie die een psychosocial therapeut met een client heeft ook heel goed de laatste kan zijn. Op het ogenblik wordt dit artikel tijdelijk gratis beschikbaar gesteld.

Shireen Tawil geeft haar commentaar op het gebruik van een ‘trauma lens’ om clienten in de bezette Palestijnse gebieden verder toe te lichten omdat op het op deze wijze mogelijk wordt om het Palestijnse leed te scheiden van de politieke situatie die tot dit leed leidt. Tawil staat een ecologische psychische gezondheidzorg voor gebaseerd op een model van sociale gerechtigheid dat niet alleen de symptomen behandeld maar ook aandacht besteedt aan de sociopolitieke zijde die het leed verooezaakt. Dit artikel zal waarschijnlijk leiden tot discussie en we nodigen de lezers dan ook uit om te reageren.

Simon van den Berg, Grace Akello & Shobna Sonpar hebben een analyse gemaakt van de origine van de auteurs die aan Intervention hebben bijgedragen over de afgelopen tien jaar: Ongeveer 36% van de auteurs kwamen uit Afrika, Azië (inclusief het Midden Oosten), Latijns Amerika en Oost Europa. Over de afgelopen tien jaar heeft er een verschuiving plaatsgevonden met betrekking tot de inhoud van het tijdschrift. Ook dit artikel kan gratis worden gedownload.

Hillary L. Prag & Gwen Vogel rapporteren over het gebruik van therapeutische fotografie bij jonge Burmese vluchtelingen in Thailand.

Mohammad Abo-Hilal & Mathijs Hoogstad, een Syrische psychiater en een Nederlandse psycholoog, beschrijven hoe specialisten in de Syrische psychiatrische gezondheidszorg die recent het land ontvlucht zijn moeite doen om psychatische hulp op te zetten voor medevluchtelingen in Jordanië

Barbara Juen et al. beschrijven hoe zij trainingsmateriaal ontwikkelen voor leke counsellors in hunanitaire organisaties in een Europse zetting. Hun benadering kan ook van belang zijn voor gebieden met weinig beschikbare middelen en waar weinig MHPSS specialisten zijn.

Celia Maria Robaina, een psycholoog uit Uruguay, vertelt meer over 25 jaar werken met overlevenden van geweld dat in haar land door de regering werd gesteund.

Wilt u een abonnement op Intervention, zie: http://www.interventionjnl.com (website uitgever).
Het is ook mogelijk een gescand formulier te mailen naar intervention@wartrauma.nl, dit formulier kunt u hier downloaden; .subscription_form_Intervention 2013_1.pdf

U kunt dit formulier ook per post sturen naar de uitgever of naar het contactadres zoals hieronder vermeld.

t.a.v. Peter Ventevogel
Nienoord 5
1112 XE Diemen
T +31 (0) 20 6 438 538
F +31 (0) 20 6 474 580
I http://www.interventionjournal.com
E intervention@wartrauma.nl

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: