Home > Uncategorized > NIEUWE BEHANDELMETHODE VOOR KLACHTEN VAN DE ARM, NEK EN / OF SCHOUDER (KANS / RSI): WERKNEMERS GEZOCHT VOOR DEELNAME AAN ONDERZOEK

NIEUWE BEHANDELMETHODE VOOR KLACHTEN VAN DE ARM, NEK EN / OF SCHOUDER (KANS / RSI): WERKNEMERS GEZOCHT VOOR DEELNAME AAN ONDERZOEK

.Heeft u al enige tijd last van uw arm, nek en / of schouder? 

Heeft u al verschillende behandelmethoden geprobeerd en hebben deze onvoldoende effect gehad? Vindt u het nú het moment om wat aan uw klachten te gaan doen?
Is uw antwoord op één of meer van deze vragen ‘JA’? Dan kunt u nu deelnemen aan een onderzoek naar een nieuwe behandelmethode: ‘GRIP op KANS’.

Inleiding onderzoek

Veel werknemers ervaren pijn of andere klachten in de arm-, nek-, en / of schouderregio en dikwijls zijn deze klachten gerelateerd aan het werk. Dit werd voorheen vaak RSI genoemd (Repetitive Strain Injury), maar tegenwoordig spreekt men over KANS (Klachten van de Arm, Nek en / of Schouder). Dergelijke klachten zijn vaak hardnekkig en komen regelmatig terug. Het Lectoraat Arbeid & Gezond-heid van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft in samenwerking met IQ Healthcare van het UMC St Radboud het programma ‘GRIP op KANS’ ontwikkeld voor werknemers met KANS. ‘GRIP op KANS’ bestaat uit een zelfmanagementtraining en een e-health programma. Inmiddels hebben drie groepen deelgenomen aan ‘GRIP op KANS’. Deelnemers zijn over het algemeen zeer tevreden over het programma.

Wat is KANS / RSI?

KANS / RSI is een verzameling van klachten waarbij pijn en andere klachten optreden aan de nek, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen of vingers. De hoofdoorzaken van deze klachten zijn vaak herhaalde bewegingen of het langdurig werken in één houding. Er zijn daarnaast ook andere mogelijke oorzaken aan te wijzen voor de klachten. Veel voorkomende symptomen van KANS zijn: pijn, tintelingen en een doof gevoel, stijfheid, verminderde kracht en zwelling. Vaak wordt een combi-natie van klachten ervaren.

Voor wie bedoeld?

‘GRIP op KANS’ is bedoeld voor werknemers met langdurige of steeds terugkerende KANS.
U kunt deelnemen aan het onderzoek indien u klachten heeft van uw arm, nek en/of schouder en u zich beperkt voelt in het uitvoeren van uw werkzaamheden. Om deel te nemen aan het onderzoek moet u minimaal 8 weken klachten hebben of klachten hebben die regelmatig terugkeren en moet u minimaal 12 uur per week werken.

Wat komt aan de orde?

Tijdens de zelfmanagementtraining gaat u zelf actief aan de slag met onderwerpen zoals:
• omgaan met pijn en beperkingen;
• omgaan met vermoeidheid en stress;
• samenwerken en het inschakelen van hulp;
• communicatievaardigheden;
• belasting en belastbaarheid;
• het ontstaan van uw klachten;
• het belang van bewegen en oefeningen.

In het e-health programma krijgt u informatie over het ontstaan van uw klachten en heel veel praktische tips en oefeningen om uw klachten te verminderen.

Opzet van het onderzoek

In het onderzoek wordt gekeken naar de effecten van ‘GRIP op KANS’. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt tussen werknemers die deelnemen aan het programma en werknemers die dat niet doen (controlegroep). Door loting wordt bepaald of u wordt ingedeeld in de groep die deelneemt aan ‘GRIP op KANS’ of dat u wordt ingedeeld in de controlegroep.

Praktische informatie

De zelfmanagementtraining bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten van twee en een half uur.
De zelfmanagementtraining vindt plaats op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen te Nijmegen. Er worden zowel groepen in de ochtend als in de avond georganiseerd. Deelname aan het onderzoek is gratis.

Aanmelding en informatie

Als u wilt deelnemen aan ‘GRIP op KANS’ of extra informatie wilt, dan kunt u contact opnemen met de contactpersoon:

Drs. Nathan Hutting
Onderzoeker Lectoraat Arbeid & Gezondheid
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Telefoon: 024-3531138
Telefoon mobiel: 06-10598573
Email: nathan.hutting@han.nl

Welkom gripopkans.nl

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: