Home > Uncategorized > Coach je kind module

Coach je kind module

De Stichting voor Interculturele
Participatie en Integratie (SIPI) heeft de opvoedmethodiek Coach je
kind
ontwikkeld. Deze methode richt zich op opvoedondersteuning voor Turkse en Marokkaanse ouders.

23 mei 2013 Amsterdam Op donderdag 23 mei nam stadsdeelwethouder Jesse Bos van Amsterdam Nieuw-West (portefeuillehouder van onder meer Inburgering en Gezinsaanpak) de theoretische onderbouwing in ontvangst van de door SIPI ontwikkelde opvoedmethodiek Coach je kind. Deze aanpak is erop gericht Turkse en Marokkaanse ouders te ondersteunen bij de opvoeding en biedt een uitweg voor veel geconstateerde problemen in jeugdhulpverlening.

De komende jaren verhuist de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulpverlening van de provincie naar gemeente. De hoop is dat gemeenten efficiënter kunnen werken. Dan is het wel nodig dat er organisaties zijn die problemen opmerken, in proportie zien, kunnen doorgronden en willen oplossen. In de donderdag te verschijnen publicatie wordt duidelijk dat de opvoedmethode Coach je kind zich richt op wetenschappelijk vastgestelde maatschappelijke problemen, met een methodiek waarvan de werkzaamheid theoretisch is onderbouwd. Terwijl veel organisaties zich vaak alleen op de moeder richten, betrekt Coach je kind beide ouders. Uit de literatuurstudie Coach je kind, theoretische onderbouwing blijkt dat de opvoedonmacht van ouders, samen met hun positie als migrant en de afstand die zij hebben tot het reguliere aanbod van opvoedondersteuning, vaak een cultuurspecifieke interventie nodig maken. Schematisch is weergegeven waarom de methodische elementen in Coach je kind voor speciale doelgroepen werkzaam zijn. Voorbeelden van die elementen zijn bewustwording, empowerment, informeren over Nederlandse opvoedverwachtingen, ouders eerst en positief leren sturen.

Over Coach je kind

Coach je kind werkt aan het versterken van de eigen kracht van ouders en maakt problemen niet groter dan ze zijn, maar pakt deze aan. Te veel blijven hulpverleningsorganisaties steken in het signaleren van problemen om uiteindelijk, uit onmacht, gezinnen aan te melden bij Bureau Jeugdzorg. Coach je kind werkt vraaggericht en oplossingsgericht.

Esmae Mahdi-el Yakoubi en Esma Salama van SIPI ontwikkelden deze opvoedmethode voor Turkse en Marokkaanse ouders samen met collegas en gezinnen. De aanpak belichaamt gewenste veranderingen binnen de opvoed- en jeugdhulpverlening. Bijzonder aan Coach je kind is dat deze aanpak doet waar veel andere organisaties niet in slagen.

Met financiële ondersteuning van de gemeente Amsterdam en ZonMw hebben onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut/Kenniswerkplaats Tienplus samen met de ontwikkelaars gezorgd voor de theoretische onderbouwing van de methodiek.

De publicatie

Marjolijn Distelbrink, Trees Pels & Suzanne Tan (Verwey-Jonker Instituut), Wilma Aarts (SIPI). M.m.v. Esmae Mahdi el Yakoubi en Esma Salama (methodiekontwikkelaars). (2013). Coach je kind, theoretische onderbouwing. Methodiekhandleiding deel 2. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.

De publicatie is vanaf donderdagmiddag 23 mei te bestellen (9,50 euro)/gratis te downloaden van www.verwey-jonker.nl

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: