Home > Uncategorized > Autisme workshops met EigenKracht

Autisme workshops met EigenKracht

Krijgen mensen met autisme door een Eigen Kracht Conferentie meer regie over hun leven? Versterken ze er hun netwerk mee? Dit zijn zo de vragen die het Lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme in een groot onderzoek aan de orde stelt.

 

Autismehulpverlening

De informatieverwerking van mensen met autisme lijkt anders te verlopen. Het Lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme bestudeert wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven.

Van de Provincie Overijssel is subsidie beschikbaar gesteld voor een onderzoek naar de werking van Eigen Kracht Conferenties (EKc) bij autisme. De EKc’s worden aangeboden vanuit een samenwerkingsverband van 21 Overijsselse instanties die zich bezighouden met autismehulpverlening, zoals de Jeugdzorg en het Speciaal Onderwijs.

Eigen Kracht Centrale?

Een EKc wordt georganiseerd vanuit de Eigen Kracht Centrale. Die club leidt mensen op die een EKc begeleiden. De methode gaat uit van de hulpvrager, die Hoofdpersoon genoemd wordt. Deze gaat rond de tafel zitten met bijvoorbeeld familie, vrienden, mensen uit de vrije tijdbesteding en collega’s Er kunnen ook professionals uitgenodigd worden. Daar wordt het probleem in kaart gebracht en besproken wie er uit het eigen netwerk uitgenodigd zou kunnen worden om hulpvragen op te lossen. Uiteindelijk is het doel zonder begeleiding verder te gaan, een plan op te stellen en rollen te formuleren.

Regie van de hulp bij hulpvrager

Jan-Pieter Teunisse is lector Levensloopbegeleiding bij Autisme. Volgens hem denken hulpvragers vaak dat ze met problemen terecht moeten bij instanties of bij de overheid. ‘Het inzetten van een EKc is een omslag: de regie van de hulp komt veel meer bij de hulpvrager zelf terecht. De provincie gaat ervan uit dat Eigen Kracht conferenties werken, dat het de zelfredzaamheid van de hulpvragers vergroot en dat ze minder snel een beroep zullen doen op professionals. Dat laatste is interessant gezien de noodzaak tot bezuinigen.’

Sociaal netwerk

Teunisse vervolgt: ‘Als onderzoeker wil ik me neutraal opstellen. Ik ben benieuwd wat voor plannen er zullen ontstaan, wat voor doelstellingen, en wie betrokken worden. Een probleem dat ik zou kunnen noemen is namelijk het netwerk van iemand met autisme. Hoe groot is dat, wat is de kwaliteit? De definitie van autisme geeft namelijk aan dat mensen met autisme sociaal niet zo sterk zijn. Een belangrijke vraag is daarom: hoe kun je investeren in dat netwerk? Sommige mensen met autisme hebben maar een klein netwerk, en ook niet de behoefte aan meer dan een paar personen.’

Onderzoeksvragen

Het project in Overijssel is een jaar geleden gestart. Nu is het lectoraat erbij betrokken. De bedoeling is dat 50 mensen met een EKc worden vergeleken met een controlegroep. Het lectoraat hoopt op die manier antwoord te krijgen op vragen als:

  • Wat verandert er na een EKc?
  • Wie zijn er betrokken?
  • Zien we het netwerk veranderen in kwantiteit en kwaliteit?

Teunisse: ‘We hopen dat er uitkomt dat het netwerk verstevigd wordt. Ook als de doelen niet gehaald worden, zal met een versterkt netwerk een nieuwe hulpvraag wellicht meer een beroep doen op het netwerk dan op de professionals. Het gaat er dus om of de zelfregie is toegenomen en daarmee de kwaliteit van leven.’

Studenten interviewen en onderzoeken deelvragen

Tegen het einde van het project, in april 2014, worden interviews afgenomen met de meest succesvolle en meest teleurstellende EKc’s. Dat moet informatie opleveren over succesfactoren en hoe je EKc’s in de toekomst kunt gaan inzetten.

Het lectoraat heeft een onderzoeker aangenomen die ‘webbased’ vragenlijsten gaat maken en contacten gaat leggen. Studenten van de HAN-faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij zullen participeren in het afnemen van de interviews en zelf deelvragen kunnen onderzoeken.

Teunisse: ‘Voor ons zijn er binnen het lectoraat allerlei verbindingen te leggen met onze andere projecten. Het is belangrijk dat mensen met autisme empowered worden.’

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: , , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: