Home > Uncategorized > Cursus melden van huiselijk geweld

Cursus melden van huiselijk geweld

GGZ
Ecademy en The Next Page werken samen aan een online cursus voor GGZ
professionals om te leren werken met de meldcode huiselijk geweld en
kindermishandeling in de GGZ. De meldcode is bedoeld voor het signaleren van
huiselijk geweld of kindermishandeling.

Huiselijk geweld en kindermishandeling sneller signaleren’ Begeleiders in de GGZ kennen hun cliënten erg goed en komen steeds meer bij de mensen thuis. Doordat zij de thuissituatie van hun cliënt beter leren kennen, worden zij nog eerder geconfronteerd met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling. Omdat begeleiders in de GGZ vaak met risicogroepen te maken hebben, is het uiterst belangrijk dat ze leren hoe ze huiselijk geweld of kindermishandeling kunnen signaleren.

De GGZ Ecademy, een samenwerkingsverband waarin 32 GGZ-instellingen samenwerken aan het ontwikkelen van goede en relevante e-learning, gaat een online cursus van The Next Page in het aanbod opnemen waarin medewerkers binnen de GGZ leren werken met de meldcode.

 

foto GGZ Ecademy samenwerken

In de online cursus “Werken met een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in de GGZ” leren GGZ-professionals hoe ze kindermishandeling en huiselijk geweld kunnen signaleren. Daarnaast leren zij wat hun rol is in het omgaan met (vermoedens van) huiselijk geweld. Om ervoor te zorgen dat de casuistiek binnen de cursus aansluit bij de situaties die behandelaren en begeleiders in de GGZ tegenkomen, heeft de GGZ Ecademy aan haar leden gevraagd experts aan te leveren die een rol spelen in het ontwikkelen van de cursus. Daarnaast is ook brancheorganisatie GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) betrokken bij de ontwikkeling.

 

Op dit moment wordt gewerkt aan de module, die in september opgeleverd zal worden en dan beschikbaar zal komen voor de ca. 60.000 medewerkers van de 32 GGZ-instellingen die lid zijn van de GGZ Ecademy. Hiervoor hebben GGZ Ecademy en The Next Page een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. De overige GGZ-instellingen kunnen de module tegen betaling bestellen via http://www.thenextpage.nl. De online cursus zal twee uur duren, sluit af met een kennistoets en is geaccrediteerd.  Bekijk voor meer informatie en een demo van de cursus de website van The Next Page.

 

“De GGZ Ecademy is verheugd om met de inhoudelijke expertise van The Next Page de e-learning over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling via deze unieke samenwerking vorm te geven,” aldus Arjan Pronk, projectleider GGZ Ecademy. “Zo’n 80% van de Spoedeisende Hulp –  en kinderafdelingen van ziekenhuizen en meer dan de helft van alle huisartsenposten in ons land werkt inmiddels met onze e-learning cursussen. “Uit onderzoek van het UMCU is gebleken dat verpleegkundigen na het volgen van deze scholing kindermishandeling eerder en beter signaleren”, zegt Lidy Boone, directeur van The Next Page. Daarnaast blijkt ook dat professionals, die werken volgens een meldcode, vaker actie ondernemen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling, dan professionals die zonder meldcode werken.

 

Vanaf 1 juli van dit jaar geldt de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Alle organisaties en zelfstandig beroepsbeoefenaren die werken met kinderen en ouders worden geacht over een meldcode te beschikken en hiernaar te handelen. Scholing is een belangrijke randvoorwaarde om te werken met een dergelijk stappenplan en werkgevers moeten hun medewerkers hierin faciliteren. Met de online cursussen van The Next Page voldoen professionals en organisaties aan deze verplichting.

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: , , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: