Home > Uncategorized > Preventie van psychosen

Preventie van psychosen

Prof. dr. Mark van der Gaag, hoogleraar Klinische Psychologie aan de VU, leidde de succesvolle EDIE-NL studie naar de preventie van psychosen. Hij kreeg hiervoor de
ZonMw Parel.

Een effectieve interventie voor het vroeg opsporen en behandelen van mensen met een hoog risico op een psychose. Dat is het concrete resultaat van de door ZonMw gesubsidieerde EDIE-NL studie (Early Detection and Intervention Evaluation). Met deze interventie halveert de kans op een eerste psychose. Daarnaast neemt de ernst van de klachten duidelijk af. “Met relatief weinig middelen kunnen we veel leed voorkomen”, vertelt Mark van der Gaag, die ook aan het hoofd staat van het psychose-onderzoek bij Parnassia.
Wereldwijd In Nederland heeft 4% van de bevolking een ultrahoog risico (UHR) op een psychose. In de studie werd een instrument ontwikkeld om deze mensen eenvoudig op te sporen: de PQ-16, een handzame vragenlijst met 16 vragen die nu wereldwijd wordt gebruikt. PQ-16 staat voor Prodromal Questionnaire. In de EDIE-NL studie kreeg de helft van de cliënten met de definitieve diagnose UHR bovendien een nieuwe, aanvullende behandeling: cognitieve gedragstherapie in combinatie met psycho-educatie. De vergelijking met de controlegroep laat duidelijk zien dat die aanvullende behandeling effect heeft en de kans op een eerste psychose halveert. Daarnaast blijkt de interventie kosteneffectief, omdat het aantal langdurige ziekenhuisopnames afneemt.
Bewezen effectief Deze studie is uitgevoerd binnen het programma Preventie van psychische aandoeningen, een deelprogramma van het vierde Programma Preventie. De interventie wordt waarschijnlijk als bewezen effectief opgenomen in een aanvulling op de ggz-richtlijn Psychose/Schizofrenie. Voor de praktijk schreef Mark van der Gaag met David van den Berg en Dorien Nieman een boek over de preventie van psychosen: CBT for Those at Risk of a First Episode Psychosis (2013). CBT is de Engelse term voor cognitieve gedragstherapie (CGT).
Meer informatie

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: