Home > Uncategorized > Meldpunt voor veteranen met problemen

Meldpunt voor veteranen met problemen

Veteranen kunnen vanaf volgend jaar bij één loket terecht voor al hun vragen en problemen van psychische of lichamelijke aard. Het Veteraneninstituut gaat dit meldpunt in opdracht van Defensie verzorgen.

Veteranen kunnen vanaf volgend jaar bij één loket terecht voor al hun vragen en problemen. Het Veteraneninstituut gaat in opdracht van Defensie zo’n meldpunt verzorgen.

Er zijn 130.000 veteranen in ons land, onder wie Indiëgangers en militairen van missies naar Libanon, Bosnië of Afghanistan. Vijf procent heeft een posttraumatische stressstoornis, PTSS. Twee procent houdt langdurig problemen. Het is volgens het ministerie van Defensie van groot belang deze mensen zo snel mogelijk te helpen.

Die hulp moet door het meldpunt mogelijk worden, ook moet het loket voorkomen dat veteranen van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Veteranenwet

De nazorg van veteranen is in het verleden meermalen bekritiseerd. Pas in 2000 werd in Doorn het Veteraneninstituut geopend. De Tweede Kamer besloot eerder dat de nazorg beter geregeld moet worden, in de Veteranenwet.

Het meldpunt dat in januari opent, is onderdeel van de wet. Veteranen kunnen er terecht met psychische of lichamelijke klachten, maar ook met vragen of problemen over het pensioen.

Het meldpunt staat los van het klachtenpunt dat Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer onlangs instelde. Omdat de Veteranenwet nog niet in werking is, neemt Brenninkmeijer sinds 1 juli klachten van veteranen in behandeling. Hij vind dat veteranen niet “de dupe mogen worden van een langdurig wetgevingsproces” Brenninkmeijer kreeg sinds 1 juli 19 klachten

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags:
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: