Home > Uncategorized > Mindfulness niet in basis zorgpakket

Mindfulness niet in basis zorgpakket

Ondanks de goede onderzoeksresultaten en de besparende werking van mindfulness neemt het College Zorgverzekeraars dit niet op. Mindfulness-trainingen of -cursussen maken géén deel uit van het basispakket van de Zorgverzekeringswet. Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) wordt alleen vergoed bij volwassenen met een terugkerende depressieve stoornis

Breed aangeboden

Mindfulness kan personen helpen bij het vergroten van hun aandacht en opmerkzaamheid, waarbij oefeningen moeten helpen bij het bewust worden van gedachten, gevoelens en gewoontes. Mindfulness-cursussen worden breed aangeboden aan mensen die hulp zoeken bij psychische klachten. Onderzoek naar de effectiviteit van de inzet van mindfulness bij de behandeling van psychische stoornissen is nog maar beperkt aanwezig.


Alleen vergoeding bij terugkerende depressieve stoornis

Mindfulness kan deel uitmaken van gedragstherapie en heet dan Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Het CVZ concludeert dat MBCT alleen bij volwassen patiënten met een terugkerende depressieve stoornis (met drie of meer voorafgaande depressieve episodes) effectief is en daarmee tot het basispakket behoort. Mindfulness-trainingen of -cursussen ter behandeling van psychische klachten voldoen hier niet aan.

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: