Home > Uncategorized > Zicht op factoren in Jeugd Hulpverlening in Monitor

Zicht op factoren in Jeugd Hulpverlening in Monitor

In opdracht van het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector is de afgelopen maanden een kennisoverzicht gemaakt over de invloed van cliënt-, professional- en alliantiefactoren op de effectiviteit van de hulpverlening.

Het gaat om een inventarisatie van beschikbare kennis en hiaten uit zowel binnen- als buitenland over de sectoren lokaal preventief jeugdbeleid, jeugd-ggz, jeugdgezondheidszorgen geïndiceerde jeugdzorg/jeugd-lvb. Er is gekeken naar drie factoren die de effectiviteit van zorg beïnvloeden:

  • Cliëntfactoren;
  • kenmerken/competenties van beroepsbeoefenaren;
  • factoren die een rol spelen bij de alliantie tussen cliënt en beroepsbeoefenaar.

Dit kennisoverzicht is opgesteld door een consortium van vier samenwerkende partijen, namelijk het Verwey-Jonker Instituut, de Kenniswerkplaats Tienplus (Amsterdam), het Kennisnetwerk Zorg voor Jeugd Rotterdam-Rijnmond en het lectoraat Werkzame Factoren in de Zorg voor Jeugd/Kenniscentrum HAN Sociaal van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De onderzoekers zijn bijgestaan door een klankbordgroep bestaande uit wetenschappelijke en praktijkexperts.

Subsidierondes

Naast een overzicht van kennis en hiaten geeft de verkenning adviezen voor de programmering van onderzoek binnen het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector. ZonMw betrekt het rapport bij het vorm geven van de subsidieronde van de programmalijnen 1A ‘Kind en gezin: ‘het vergroten, bundelen en uitdragen van kennis over de zogeheten cliëntfactoren in het jeugddomein’ en 2A ‘Beroepsbeoefenaren: het vergroten, bundelen en uitdragen van kennis over de werkzame factoren bij de beroepsbeoefenaren en in de alliantie tussen cliënt en beroepsbeoefenaren’. Deze ronde wordt naar verwachting eind december 2013/begin januari 2014 opengesteld. Ook worden de uitkomsten gebruikt voor programmalijn 3 ‘Hulpmiddelen’. Hiervoor wordt naar verwachting eind 2014 een subsidieronde opengesteld.

Meer informatie

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags:
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: