Een methode van de Universiteit Maastricht om depressieve werknemers te behoeden
voor langdurig ziekteverzuim is als ‘effectief op het niveau van goede
aanwijzingen voor de effectiviteit’ erkend door de Erkenningscommissie van het
Centrum Gezond Leven

In een grootschalig onderzoek onder leiding van Prof. dr. IJmert Kant en dr. Nicole Jansen is een interventie waarmee langdurig ziekteverzuim en depressie bij werknemers met een hoog risico voorkomen kan worden, ontwikkeld en op effectiviteit onderzocht. Het gaat dan om mensen die nog niet verzuimen, maar die vanwege milde tot ernstige depressieve klachten een hoog risico lopen op uitval. De aanpak bestaat uit een geprotocolleerde psychologische behandeling en is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT) in combinatie met probleemoplossende therapie (PST).
De effectiviteit van deze proactieve interventie werd, in samenwerking met arbodienst Beter en Cenzo, onderzocht in een gerandomiseerd experiment. Hieruit bleek dat de groep die behandeld werd volgens deze methode in een jaar tijd 27,5 dagen verzuimde, terwijl de groep die anders of niet werd behandeld, bijna twee keer zoveel had verzuimd (50,8 dagen; een afname van 46%)
Met de erkenning als “effectief op het niveau van goede aanwijzingen voor de effectiviteit” door de Erkenningscommissie is de interventie de einige erkende werkzame interventie gericht op het voorkomen en verkorten van lang verzuim en psychische klachten onder werknemers. Onderzoeker dr. Ludo van Amelsvoort: “Uit de CBS-cijfers blijkt een sterke toename van het aantal arbeidsongeschikten ten gevolge van psychische klachten. Dit onderstreept het belang om psychische klachten onder werknemers effectief  aan te pakken. Een proactieve, preventieve aanpak kan hiervoor een belangrijk instrument zijn.”

 

<< Terug

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags:
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: