Home > Uncategorized > Omgeving van dementiepatient kan ondersteund worden, ook door Alzheimer Assistent app

Omgeving van dementiepatient kan ondersteund worden, ook door Alzheimer Assistent app

Alzheimer Nederland heeft de eerste app ontwikkeld voor mensen die zorgen voor iemand met dementie: de Alzheimer assistent. De app geeft informatie en advies van experts en mantelzorgers. Gebruikers kunnen ook zelf tips delen.

Alzheimer Nederland heeft de eerste app ontwikkeld voor mensen die zorgen voor iemand met dementie: de Alzheimer Assistent. Nederland telt ruim 300.000 mantelzorgers die zorgen voor een familielid of bekende met dementie. 9 op de 10 mantelzorgers zijn overbelast of lopen een groot risico op overbelasting door de zorg voor iemand met dementie thuis. DE vraag vanuit die groep aan Alzheimer Nederland was dan ook: maak een digitale applicatie voor en door mantelzorgers en experts. Aan die urgente vraag heeft Alzheimer Nederland met deze app gehoor gegeven.

Burn out door zware zorg
Mensen met dementie willen zo lang mogelijk thuis wonen. Echter, als de mantelzorger overbelast raakt, een burn out krijgt, en dus niet meer voor de dementiepatiënt kan zorgen, is crisisopname een onvermijdelijke stap. Maar wel een zeer onwenselijke stap.
Samenleven met iemand met dementie zorgt iedere dag voor nieuwe uitdagingen, zoals gedragsveranderingen. Op zo’n moment heb je direct behoefte aan steun en advies van lotgenoten en experts. “De behoefte aan antwoorden op hulpvragen zien wij verschuiven van offline, zoals telefoon en folders, naar online. Met de Alzheimer Assistent app kunnen mantelzorgers direct ervaringen en tips digitaal uitwisselen”: aldus Gea Broekema- Prochazka, directeur en bestuurder van Alzheimer Nederland.

App voor steun en advies
In de Alzheimer Assistent staat informatie in tekst én in video over meer dan 60 onderwerpen. Deze adviezen worden gegeven door experts en mantelzorgers. Het aanbod van informatie zal blijven groeien. Gebruikers kunnen namelijk zelf tips delen en onderwerpen aandragen. Zo wordt de Alzheimer Assistent een breed gedragen hulpmiddel voor iedereen die samenleeft met iemand met dementie. Meer informatie over de mogelijkheden en de download links is te vinden op de website: http://www.alzheimerassistent.nl¹.

Herkenning en erkenning is heel belangrijk bij de zware zorg voor iemand met dementie. Alzheimer Nederland peilt de behoeftes van mantelzorgers en springt in op urgente vragen. Naast de Alzheimertelefoon die 24/7 gratis bereikbaar is, de website en de Mantelzorgagenda, is er nu dus ook de Alzheimer Assistent app voor tablets.

Direct antwoord
Mantelzorger Janny Walst-van den Bor:”Ik gebruik de Alzheimer Assistent vooral voor mentale steun en praktische tips. Naarmate de ziekte bij mijn man vordert, merk ik dat de situatie voor ons moeilijker wordt. Ik vind in de Alzheimer Assistent direct antwoord op vragen als: voor welke beslissingen kom ik te staan en hoe ga ik verder? Hoe gaan anderen daar mee om? Zo hou ik de zware zorg langer vol.”

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: