Home > Uncategorized > App ondersteunt afkicken bij alcoholverslaving

App ondersteunt afkicken bij alcoholverslaving

Een aantal instellingen voor verslavingszorg hebben de app Alcohol in de hand ontwikkeld. De app helpt 24 uur per dag bij het minderen of stoppen met drinken en laat gebruikers actief oefenen in het overwinnen van momenten van trek.

VNN en Novae hebben er een nieuwe behandelmethode bij. In de afgelopen maanden is er door een vijftal verslavingszorginstellingen een smartphone-app ontwikkeld waarvan ABvC counselors ook gebruik kunnen maken. Deze app ondersteunt de behandeling van alcoholverslaving. Novae en VNN maken beiden hiervan gebruik. ‘Alcohol in de hand’, zoals de app heet, helpt 24 uur per dag bij het minderen of stoppen met drinken. De app laat gebruikers actief oefenen in het overwinnen van momenten van trek. Ook leren zij terugval te voorkomen of de schade na terugval te beperken. De app is beschikbaar voor cliënten die in behandeling zijn en te gebruiken met een inlogcode. Downloaden kan in de Google Play Store (Android) en de Apple Appstore (iPhone/iPad).

Direct feedback
Een smartphone is 24 uur per dag beschikbaar, in tegenstelling tot een behandelaar. Tijdens momenten van trek geeft de app direct feedback, in de vorm van een waarschuwing of advies. Doordat de app interactief werkt en sterk gepersonaliseerd is, worden cliënten actief gemotiveerd om hun doel te bereiken. Daarnaast fungeert de app als een dagboek dat de ontwikkeling rondom het minderen of stoppen met drinken nauwgezet bijhoudt. Hierdoor biedt de app mogelijkheden om inzicht te krijgen in het gebruik en gedrag bij momenten van trek. Dit inzicht biedt handvatten voor de behandeling.

Zelfcontrolemaatregelen
Met ‘Alcohol in de Hand’ kunnen gebruikers zelfstandig aan de slag. Via een wizard vullen zij persoonlijke doelen en redenen in waarom ze willen stoppen met drinken, evenals persoonlijke reminders zoals foto’s of favoriete muziek. Deze zogenaamde zelfcontrolemaatregelen komen op cruciale momenten terug. De app bevat ook elementen van psyche-educatie: weetjes over het proces van ontgiften, over de lichamelijke winst na het stoppen met drinken of de gevolgen van agressie.

De overwonnen momenten van trek en het bedrag dat bespaard is, worden zichtbaar voor de cliënt. Wanneer het nodig is, is een noodplan beschikbaar waarbij contactpersonen kunnen worden gebeld of, in het ergste geval, de 24-uurs telefonische hulpdienst.

Preventief
Preventief optreden om escalatie te voorkomen is in de verslavingszorg belangrijk. Dit initiatief sluit daar naadloos op aan. Het geeft de gebruiker de mogelijkheid om in een vroeg stadium de controle op het alcoholgebruik te herpakken. Bovendien biedt het voor de behandelaar een extra mogelijkheid om cliënten te ondersteunen in hun behandeltraject.

Voor cliënten
Yvette Brilleslijper, medewerker van verslavingszorgorganisatie Novadic-Kentron heeft samen met haar partner Joost Saanen en collega Moniek Hermans de app ontworpen. De app werd door e-health ontwikkelaar Minddistrict gebouwd.

De app is vooralsnog alleen beschikbaar voor cliënten van IrisZorg, Victas, Novadic-Kentron, Tactus, Verslavingszorg Noord Nederland en Novae. De samenwerkende organisaties voor verslavingszorg stellen deze nieuwe app gratis ter beschikking aan cliënten die bij hen in behandeling zijn.

Cliënten kunnen de app downloaden via de Appstore of Google Play, waarna zij met een door de behandelaar verstrekte logincode de app kunnen activeren

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: