Home > Uncategorized > Kindcheck

Kindcheck

De KNMG heeft de meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld aangevuld met de kindcheck. De kindcheck houdt in dat artsen bij volwassen patiënten met ernstige psychische problemen of zware verslaving moeten nagaan of zij verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van minderjarigen.

Artsen vervullen een belangrijke rol bij het signaleren en aanpakken van kindermishandeling en huiselijk geweld. De hiervoor benodigde competenties verschillen per medische beroepsgroep. Om te bevorderen dat elke arts over de bij diens beroep passende competenties beschikt, heeft de KNMG samen met een aantal wetenschappelijke en beroepsverenigingen het externe linkcompetentieprofiel Kindermishandeling en huiselijk geweld ontwikkeld. Dit geeft wetenschappelijke verenigingen en opleiders handvatten om competenties aan te leren, zoals eerder bleek bij een ABvC workshop.

Aanvullingen meldcode

Verder heeft de KNMG de meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld aangevuld met de eisen uit de Wet verplichte meldcode. Nieuw in de meldcode zijn de verplichte kindcheck en het recht van artsen om huiselijk geweld te melden. Voor artsen is hiervoor een externe linkonline stappenplan beschikbaar warvan ABvC counsellors weet van dienen te hebben.

Kindcheck

De kindcheck houdt in dat artsen bij volwassen patiënten met bijvoorbeeld ernstige psychische problemen of zware verslaving voortaan moeten nagaan of zij verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van minderjarigen. In dat geval moet de arts het aantal en de leeftijd van deze kinderen vastleggen in het medisch dossier en de stappen van de meldcode Kindermishandeling volgen. Bij twijfel moet de arts advies inwinnen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Het is de professionele inschatting van de individuele arts om te besluiten in welke gevallen een kindcheck noodzakelijk is.

Meldrecht

Met de Wet verplichte meldcode is ook een meldrecht voor artsen bij huiselijk geweld in werking getreden. Bij (vermoedens van) kindermishandeling gaf dit meldrecht artsen al de ruimte om het belang van het kind zwaarder te laten wegen dan het beroepsgeheim. Dit meldrecht is in de Wet verplichte meldcode uitgebreid naar huiselijk geweld.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: