Home > Uncategorized > Life review helpt de client!

Life review helpt de client!

Van een ABvC counsellor kreeg ik de tip dat een dagboek schrijven nuttig is voor een client, maar ook het opschrijven van het relaas hoe de huidige situatie is ontstaan. Zelf gebruik ik ook de opdracht ‘schrijf eens op wat iemand moet doen om in jouw huidige situatie en gemedstoestand te komen’, waaruit vaak goede aanknopingspunten voor verandering ontstaan. Life-review, het gestructureerd ophalen van herinneringen en evalueren van het verleden, helpt als begeleide zelfhulpcursus bij het verminderen van somberheid en vergroten van welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek van de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie aan de Universiteit Twente

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journals of Gerontology: Psychological Sciences, een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van psychologie bij oudere volwassenen.

Het onderzoek liet zien dat life-review op een effectieve manier kan worden aangeboden als zelfhulpcursus, onder begeleiding via e-mail. Daarnaast blijkt life-review te werken voor zowel oudere als middelbare volwassenen. De cursus was effectief in het verminderen van depressieklachten en het vergroten van welbevinden en deze effecten bleven behouden op de lange termijn. In de Verenigde Staten zijn de onderzoeksbevindingen online verspreid via de toonaangevende nieuwswebsite Reuters (Reuters Health).

Onderzoeksopzet

In het onderzoek werden 174 volwassenen willekeurig verdeeld over drie groepen: eén groep ontving de life-review zelfhulpcursus met e-mailbegeleiding van een counselor, één groep ontving een cursus expressief schrijven, ook gepaard met e-mailbegeleiding van een counselor, en één groep kwam op de wachtlijst te staan. Het onderzoek was om meerdere redenen vernieuwend: life-review werd voor de eerste keer onderzocht als zelfhulpcursus, de effecten werden niet alleen onderzocht bij ouderen maar ook bij middelbare volwassenen, en de effecten van de cursus werden niet alleen gemeten direct na de cursus, maar ook zes en negen maanden na afloop van de cursus.

Het onderzoek van de vakgroep PG&T is ondergebracht bij het instituut IGS, Universiteit Twente.

Contactpersoon
Martine van Hillegersberg, Adviseur Externe Communicatie, tel 06 20 43 26 74

Advertenties
Categorieën:Uncategorized Tags: , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: