Home > Uncategorized > Hoe krijgt een ABvC counsellor een team weer op de rit?

Hoe krijgt een ABvC counsellor een team weer op de rit?

Samenwerken is niet eenvoudig, en dus ook vaak onderwerp van gesprekken met ABvC counselors. Hoe dat komt, daar is soms lastig de vinger op te leggen, vooral als je er zelf middenin zit en vooruit wil met die nieuwe ontwikkeling of dat nieuwe project, blijkt uit gesprekken can clienten. Er zijnj diverse methodieken om dit te bekijken, somige uit de psychologie en anderen uit de management sfeer. Patrick Lencioni schreef het boek ‘The Five Dysfunctions of a Team’, in het Nederlands vertaald met ‘De vijf frustraties van teamwork’. Werkt heel verhelderend als je merkt dat een team niet (meer) functioneert.

In het boek schetst hij de volgende piramide:

piramide Lencioni

De basis, het onderste deel van de piramide, is vertrouwen. Ontbreekt dit element, dan functioneert een team/de groep/het gezin niet. Het lijkt misschien een open deur, maar als we kijken naar wat de auteur precies bedoelt, stemt het toch tot nadenken. Lencioni onderscheidt twee soorten vertrouwen: ‘predictive trust’ en vertrouwen gebaseerd op ‘vulnerability’.

Als je langere tijd met iemand samenwerkt, heb je vaak aan één woord genoeg. Je weet wat iemand denkt wanneer hij iets zegt of weet wat hij zal gaan doen. Dat is vertrouwen dat voortkomt uit de voorspelbaarheid van iemands gedrag. Ook belangrijk.

Maar waar het Lencioni met name om gaat is vertrouwen op basis van kwetsbaarheid. Wie durft in het team te zeggen: “Ik weet het niet, wil jij me helpen?”, “Het spijt me” of “Ik heb iets doms gedaan”? Wie zich kwetsbaar kan opstellen, kan zichzelf zijn met al zijn talenten en tekortkomingen. Hij hoeft geen rol te spelen en is voor de ander automatisch een betrouwbare partner. Hier kan de counselor en nuttige rol spelen.

Is een team disfunctioneel door gebrek aan onderling vertrouwen dan zijn er talloze mogelijkheden om het team/gezin/de groep weer op de rit te krijgen. Zo kunnen feedbacksessie worden georganiseerd; 360 graden feedback bijvoorbeeld waarbij een teamlid niet alleen wordt beoordeeld door zijn leidinggevende/gezinshoofd maar ook door zijn directe collega’s en de mensen aan wie hij leiding geeft (en v.v.). Het opent de deur tot communicatie.
De overige delen van de piramide bouwen hierop verder. Hoe kunnen onderlinge conflicten ons verder helpen en blijven we ons betrokken en verantwoordelijk voelen voor het resultaat van het team? Met andere woorden: hoe zorgen we ervoor dat er minder belang wordt gehecht aan de individuele inspanningen en meer aan de teamprestatie? Dat vergt een nieuwe houding van de teamleden, vandaar de voorwaarde dat teamleden zich kwetsbaar kunnen en durven opstellen. De leider van het team is daarbij de belangrijkste speler: als hij het goede voorbeeld geeft, volgt de rest.

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: