About ABVC en dit blog

In Engeland en Amerika is counselling volledig geïntegreerd in de psychosociale hulpverlening. 
Counselling bevordert op professionele wijze en op basis van vertrouwen het herstel en evenwicht van de cliënt. Ook in Nederland geniet counselling steeds meer bekendheid. Counselling wordt inmiddels vaak ingezet ter ondersteuning van reguliere trajecten in de gezondheidszorg.

Om de professionaliteit van het beroep Counsellor verder te vergroten, werd in 1997 de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC) opgericht.  Inmiddels telt de beroepsvereniging ruim 1000 leden www.abvc.org.

Enkele jaren geleden heeft de ABvC als speerpunt voor haar beleid “het op de kaart zetten van counselling” tot haar prioriteit gemaakt, en daarmee de professionalisering van de counsellor. Dat proces gaat hand in hand; immers de beroepsvereniging kan alleen dan voor kwalitatieve hulpverlening garant staan indien de counsellors die daarbij zijn aangesloten aan de eisen en kwaliteiten voldoen om de cliënt op professionele en effectieve wijze te ondersteunen en begeleiden.
Opleiding, bijscholing, supervisie en intervisie zijn minimale vereisten die de ABvC stelt aan haar leden om die kwaliteit te kunnen waarborgen. Daarnaast staan de gedragscode en het klachtenreglement garant voor de uitoefening van het beroep van counsellor. 

De ABvC staat voor het uitdragen van een efficiënte en effectieve vorm van psychosociale hulpverlening met een kwaliteitskeurmerk.

De ABvC vereniging stelt zich ten doel:

 • Counselling in Nederland bekendheid te geven, op professionele wijze te bevorderen en te ontwikkelen.
 • Counselling voor iedereen toegankelijk te maken d.m.v. gekwalificeerde opleiders, trainers en supervisors.
 • De kwaliteit van counselling, opleidingen tot counsellor en counselling in de praktijk te bewaken, te handhaven en te verbeteren.
 • Criteria en procedures te ontwikkelen en te handhaven ten behoeve van kwaliteitsbewaking.
 • Ondersteuning te verlenen aan counsellors in opleiding, counsellors, opleiders, trainers en supervisors ten behoeve van hun professionele ontwikkeling.
 • Counselling op landelijk niveau te vertegenwoordigen.
 • Counselling in Nederland op internationaal niveau te vertegenwoordigen.
 • Voor zover mogelijk en nodig, samenwerking tot stand te brengen tussen de vereniging en andere instanties met gelijke en soortgelijke doelstellingen.

Doel van deze blog

ABVC leden beschrijven nuttige en interessante aanpakken, reviewen boeiende boeken voor ABVC leden en voor clienten, geven tips over externe sites, cursussen, workshops of andere hulpmiddelen, en informeren elkaar over ontwikkelingen in het vakgebied van counseling. Het is GEEN platform voor individuele praktijken, WEL voor het vakgebied van counselling.

Advertenties
 1. 20 november 2012 om 1:36 pm

  Graag kopij aanleveren aan ton.ammerlaan@han.nl voor medeleden en patientenpubliek

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: