Home > Uncategorized > PTSS anders in DSM 5

PTSS anders in DSM 5

De DSM-5-classificatie posttraumatische stressstoornis (PTSS) verschilt in een aantal opzichten van de classificatie van de stoornis in de DSM-IV. Psychiater en onderzoeker Ruud Jongedijk schreef speciaal voor Boom Psychologie & Psychiatrie een whitepaper over de belangrijkste veranderingen. Ruud Jongedijk was als lid van de DSM-5-expertgroep nauw betrokken bij de totstandkoming van de Nederlandse vertaling van het DSM-5-Handboek.

PTSS ondergebracht in nieuwe stoornisgroep

In de DSM-5 valt PTSS niet meer onder de angststoornissen, maar is de stoornis ondergebracht in een nieuwe stoornisgroep: de trauma- en stressorgerelateerde stoornissen. Ruud Jongedijk legt in zijn artikel ‘De Posttraumatische Stressstoornis in de DSM-5’ uit waarom hiervoor is gekozen en welke stoornissen binnen deze nieuwe groep vallen.

Nieuw criterium over negatieve verandering in stemming

Een tweede belangrijke wijziging is te vinden in de toevoeging van een geheel nieuw criterium: het ‘D-criterium’. Dit criterium bestaat uit zeven symptomen die te maken hebben met een negatieve verandering in cognities en stemming. De symptomen komen deels uit andere criteria van de DSM-IV, maar er zijn ook nieuwe symptomen toegevoegd.

http://www.boompsychologie.nl/nieuws/nieuws/nieuwsartikel/223/Gratis-artikel-Ruud-Jongedijk-over-PTSS-in-de-DSM-5

Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.